Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Filtruj po kategorii
Filtruj po formacie
Filtruj po cenie
Liczba pozycji: 74
- Celem pracy było określenie zasiedlenia Aronia melanocarpa przez gąsienice Acrobasis advenella na plantacjach w Polsce oraz porównanie zasiedlenia przez tego fitofaga kwiatostanów trzech gatunków roślin żywicielskich. Podjęto także próbę określenia wpływu żywicieli na wybrane parametry populacyjne A. advenella na tle składu chemicznego roślin żywicielskich. Ponadto celem było wyodrębnienie metabolitów...
Data dostępności:
- Understanding of complex relationships between the insects and their hosts is one of the main aims of current ecology and plant protection. Although a great number of Sternorrhyncha studies have been carried out on basic plant–insects interactions during the last ten years, interaction between plants and scale insects are poorly described. Therefore the following research aims were accepted in order...
Data dostępności:
- Duży udział zbóż w strukturze zasiewów w Polsce sprawia, że nawet gatunki wrażliwe na uprawę w monokulturze, jak pszenica ozima i jęczmień jary, wysiewane są w stanowiskach po sobie lub innych roślinach kłosowych [Grabiński i Mazurek 2000, Blecharczyk i in. 2005]. Jednocześnie dbałość o zachowanie walorów środowiska przyrodniczego wskazuje na potrzebę uwzględniania zasad integrowanych sposobów gospodarowania...
Data dostępności:
- Syndrom oddechowy bydła (BRDC – bovine respiratory disease complex) stanowi jeden z bardziej istotnych problemów zdrowotnych w odchowie cieląt i młodego bydła opasowego. Straty ekonomiczne, wynikające z występowania tego syndromu, ponoszone przez światową branżę hodowców bydła szacowane są na ponad 3 miliardy dolarów rocznie [Potter 2015]. W krajach Unii Europejskiej wydatki na profilaktykę i terapię...
Data dostępności:
- Chwasty towarzyszą roślinom uprawnym od zawsze. W opinii rolników ich obecność w łanie jest wysoce niepożądana, ponieważ mogą być żywicielami chorób i szkodników oraz są konkurentami roślin uprawnych w walce o wodę, światło, składniki pokarmowe i przestrzeń życiową. Układ roślina uprawna – chwast jest dynamiczny i zmienny, a oba te komponenty agrofitocenozy oddziałują na siebie. Warunki siedliskowe...
Data dostępności:
- „Zbiór testów z biochemii” został opracowany przez studentów Wydziału Medycyny Weterynaryjnej UP w Lublinie i zgłoszony na konkurs na idealne materiały dydaktyczne ogłoszony przez Katedrę Biochemii w 2016 roku. Studenci i członkowie jury ocenili ten projekt najwyżej, decydując o jego opublikowaniu. Zbiór z założenia służy powtórzeniu wiadomości z biochemii oraz uatrakcyjnieniu nauki podczas przygotowywania...
Data dostępności:
- Podręcznik przeznaczony jest głównie dla studentów technologii żywności i żywienia człowieka, biotechnologii oraz dietetyki. Opracowanie służyć ma zdobyciu usystematyzowanej wiedzy o mikrobiologii żywności i opanowaniu metod kontroli mikrobiologicznej, co jest niezbędne, aby zapewnić właściwą jakość produktów żywnościowych. W części I, dotyczącej mikrobiologii ogólnej, przedstawiono zasady pracy w...
Data dostępności:
- W ostatnich latach przemysł żywnościowy dynamicznie się rozwija i dostosowuje do wy-magań i potrzeb coraz bardziej świadomego konsumenta. Oferuje nowe formy produktów żywnościowych jak żywność gotową do spożycia, wygodną czy funkcjonalną. Ogromna presja handlu i niebywała konkurencyjność zmuszają producentów do obniżania kosztów wytwa-rzania przy utrzymaniu atrakcyjności konsumenckiej wyrobu. Rynek...
Data dostępności:
- Reakcje koni na bodźce wywołujące strach mogą mieć istotne konsekwencje dla bezpieczeństwa zarówno ludzi, jak i zwierząt. Konie wykazują naturalną tendencję do reagowania szybką ucieczką w celu uniknięcia sytuacji potencjalnie dla nich groźnych, np. pojawienia się nowych bodźców w dotychczas znanym środowisku. Podstawowym wyznacznikiem komfortu psychicznego zwierząt jest gwarancja poczucia bezpieczeństwa....
Data dostępności:
- W budowie układu nerwowego człowieka i zwierząt oprócz neuronów uczestniczy również tkanka glejowa zwana neuroglejem. Oligodendrocyty (OLGs) obecne w substancji białej i szarej ośrodkowego układu nerwowego (OUN) są niewielkimi komórkami ze skąpą ilością wypustek, regularnym jądrem komórkowymi oraz typowymi organelami komórkowymi w cytoplazmie. Dość długo utrzymywał się pogląd, że OLGs towarzyszą włóknom...
Data dostępności:
- Norma PN-EN ISO/IEC 17025:2017 „Ogólne wymagania dotyczące kompetencji laboratoriów badawczych i wzorcujących” jest jednym z dokumentów, na podstawie którego laboratoria badawcze i wzorcujące mogą uzyskać potwierdzenie swojej bezstronności oraz tym samym zaufanie potencjalnych klientów. Jest to szczególnie istotnie w aspekcie problematyki zrównoważonego rozwoju, w tym ochrony środowiska. Polski Komitet...
Data dostępności:
- Papryka słodka jest to warzywo o wysokich wartościach odżywczych, źródło ważnych związków organicznych i nieorganicznych. Zgodnie z nową koncepcją rozwoju rolnictwa zaleca się prowadzenie upraw w systemie integrowanym i ekologicznym, z wykorzystaniem biologicznych preparatów do ochrony roślin. Produkty te charakteryzują się bezpośrednim i profilaktycznym działaniem na patogeny, jak również przyczyniają...
Data dostępności:
- Zmiana poziomu markerów biochemicznych i morfologicznych krwi oraz aktywności enzymów obrazuje zachodzące zmiany statusu metabolicznego oraz sugeruje skutki, jakimi mogą być fizjologiczne i morfologiczne zmiany w komórkach, pogorszenie odporności, spadek wydajności produkcji, częste objawy chorobowe, a nawet śmierć. Celem badań było stwierdzenie, czy można wykorzystać rzadko używane markery biochemiczne...
Data dostępności:
- Współczesna hodowla rzepaku ozimego umożliwia uzyskanie odmian o określonych parametrach jakościowych. Jakość nasion rzepaku przeznaczonych na cele spożywcze, paszowe i niespożywcze jest ciągle doskonalona przez zwiększanie zawartości oleju, związków biologicznie aktywnych (takich jak tokoferole), zmianę składu i proporcji kwasów tłuszczowych oraz dalszą redukcję związków antyżywieniowych. Dotychczasowe...
Data dostępności:
- Wyniki pracy pogłębiają i porządkują wiedzę w zakresie doboru warunków naświetlania promieniami podczerwonymi nasion bobiku i łubinu wąskolistnego pozwalających podnieść ich wartość odżywczą oraz rozszerzyć możliwości wykorzystania w odchowie kurcząt rzeźnych. Podjęte badania po raz pierwszy w tak szerokim zakresie analizują wpływ promieni podczerwonych na skład chemiczny i wartość odżywczą nasion...
Data dostępności:
- Ojczyzną tulipanów są górzysto-stepowe rejony Środkowej Azji i obszar turecko-irański [De Hertogh i Le Nard 1993, Pavord 1999, Kamenetsky i Okubo 2013]. Rosną tam w warunkach klimatu umiarkowanego, przechodząc spoczy-nek podczas suchych i gorących miesięcy letnich oraz chłodnych i wilgotnych zim. Sprowadzone do Europy w XVI wieku, w ciągu jednego stulecia stały się niezwykle popularne w Holandii, gdzie...
Data dostępności:
- Róża (Rosa L.) jest najważniejszym rodzajem roślin ozdobnych uprawianych na kwiat cięty. W światowym obrocie rynkowym kwiatami ciętymi od lat jest na pierwszym miejscu [Groshkoff i Yakimova 2000, Jabłońska 2007, Mon-der i Hetman 2011a, Hetman i Szmagara 2013, Monder 2018]. Na rynku holenderskim w 2015 roku tradycyjnie zajmowała pierwsze miejsce z ilością 3580 mln sztuk, na kwotę 735 mln euro [Marosz...
Data dostępności:
- Pod Red. Krzysztofa Kowalczyka Magdalena Sozoniuk Katarzyna Masternak Jacek Gawroński Katarzyna Głębocka Magdalena Dyduch-SiemińskaNowoczesna biotechnologia powstała w latach 70. ub. w. Do jej powstania, a póź-niej dynamicznego rozwoju przyczynił się postęp wiedzy, jaki nastąpił w zakresie biolo-gii molekularnej. Osiągnięcia biotechnologii mają nie tylko duże znacznie poznawcze w poszerzaniu naszej wiedzy o procesach zachodzących w organizmach, ale również wielkie możliwości aplikacyjne. Prawie równocześnie z rozwojem biotechnologii...
Data dostępności:
- Duży postęp w rolnictwie, szczególnie w XX w. spowodował, że na mniejszej powierzchni gruntów rolnych jesteśmy w stanie wyprodukować więcej żywności. Obecnie spowodowane jest to głównie postępem genetycznym w hodowli nowych odmian. W perspektywie historycznej to wprowadzenie w rolnictwie herbicydów, czyli substancji eliminujących rośliny niepożądane z łanu, jako pierwsze spowodowało wzrost plonów i...
Data dostępności:
- Według prognoz, do 2050 r. liczba ludności na naszym globie, którą trzeba będzie wyżywić, zapewniając bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym, wzrośnie do 9 miliardów [Godfray i in. 2010]. Światowy sektor żywnościowy funkcjonuje w środowisku, w którym ciągle są opracowywane lub aktualizowane polityki, standardy, przepisy, wskazówki, kształcenie i porady dotyczące żywności i żywienia, w tym związane...
Data dostępności:
Filtruj wyniki wyszukiwania
Filtruj po formacie
Filtruj po cenie




















