Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Filtruj po kategorii
Filtruj po formacie
Filtruj po cenie
Liczba pozycji: 54
- Monografia powstała z wykorzystaniem literatury naukowej i popularnonaukowej dotyczącej kilku gatunków zwierząt, które od pradawnych czasów przebywały blisko człowieka, ale nadal wydają się dzikie i nieudomowione. Jest to rodzina jeleniowatych Cervidae, której licznych i zróżnicowanych morfologicznie przedstawicieli można spotkać niemal na całym świecie. Celem monografii było zebranie i usystematyzowanie...
Data dostępności:
- Trwałe użytki zielone są zaliczane do najważniejszych półnaturalnych zbiorowisk roślinnych. W Polsce trwałe użytki zielone stanowią około 10% ogólnej powierzchni i około 21% użytków rolnych. Dostarczają pełnowartościowej paszy dla przeżuwaczy [Jankowska-Huflejt i Zastawny 2002, Krzywiecki 2002, Okularczyk 2002, Jankowska-Huflejt i Domański 2008, Brzóska i Śliwiński 2011, Zarzycki i Kopeć 2015], łagodzą...
Data dostępności:
- Pomimo znacznego postępu w zakresie bezpieczeństwa w działalności technologicznej i organizacyjnej, produkcja surowców opakowaniowych i opakowań związana jest niezmiennie z wysokim poziomem wypadkowości niezależnie od wykorzystywanych surowców (drewno, papier i tektura, szkło, metal i tworzywa sztuczne). Skalę problemu w tym sektorze produkcji potwierdza wysoka liczba poszkodowanych w wypadkach, jak...
Data dostępności:
- Redakcja Merytoryczna Marek Babicz Michał Możejko Justyna Bochnak-Niedźwiecka Magdalena Cieplak Joanna Gmitrowicz-Iwan Kinga Kropiwiec-Domańska Małgorzata Manastyrska Sybilla Nazarewicz Ilona WoźniakLiście mięty kędzierzawej są bogatym źródłem substancji o wysokim indeksie antyoksydacyjnym (olejek eteryczny, polifenole). Ich zawartość w surowcu zależna jest od czynników genetycznych, środowiskowych oraz warunków procesów technologicznych. Zatem optymalizacja warunków ekstrakcji substancji biologicznie czynnych z matrycy roślinnej jest istotnym zagadnieniem warunkującym jakość uzyskanego produktu. Celem...
Data dostępności:
- Redakcja Merytoryczna Marek Babicz Justyna Batkowska Witold Chabuz Adam Gawryluk Anna Jakubczyk Kinga Kropiwiec-Domańska Bożena Nowakowicz-Dębek Wojciech Płaska Monika Stoma Magdalena Walasek Marta WójcikW Polsce istnieją 23 parki narodowe, które zajmują łączną powierzchnię ok, 315 tys. ha, co stanowi zaledwie 1% powierzchni naszego kraju. Są to miejsca o unikatowych wartościach przyrodniczych oraz kulturowych, stanowiące najwyższą formę ochrony przyrody w Polsce. Zgodnie z art. 8b. Ustawy o ochronie przyrody z dnia 16 kwietnia 2004 r., poza działaniami ochronnymi, które są priorytetowe, parki zobowiązane...
Data dostępności:
- Na przestrzeni wieków rolnictwo odgrywało dominującą rolę w rozwoju gospodarki oraz w rozwoju obszarów wiejskich. W ostatnich kilkunastu latach w efekcie oddziaływania różnorodnych czynników, zwłaszcza na skutek proce-sów transformacji systemowej, integracji ze Wspólnotą Europejską oraz proce-sów globalizacji, rola rolnictwa zmienia się. Chociaż sektor ten pozostaje nadal ważną działalnością gospodarczą...
Data dostępności:
- At the beginning of the third decade of the 21st century, it is possible to investigate the beneficial effects, therapeutic application, and safety of many bioactive compounds contained in herbal blends and food. To highlight this potential, we recapitulate the results of modern studies on the importance and use of phytocompounds in medicine. The contemporary findings confirm the achievements of ancient...
Data dostępności:
- Podręcznik przeznaczony jest głównie dla studentów technologii żywności i żywienia człowieka, biotechnologii oraz dietetyki. Opracowanie służyć ma zdobyciu usystematyzowanej wiedzy o mikrobiologii żywności i opanowaniu metod kontroli mikrobiologicznej, co jest niezbędne, aby zapewnić właściwą jakość produktów żywnościowych. W części I, dotyczącej mikrobiologii ogólnej, przedstawiono zasady pracy w...
Data dostępności:
- Duży postęp w rolnictwie, szczególnie w XX w. spowodował, że na mniejszej powierzchni gruntów rolnych jesteśmy w stanie wyprodukować więcej żywności. Obecnie spowodowane jest to głównie postępem genetycznym w hodowli nowych odmian. W perspektywie historycznej to wprowadzenie w rolnictwie herbicydów, czyli substancji eliminujących rośliny niepożądane z łanu, jako pierwsze spowodowało wzrost plonów i...
Data dostępności:
- Norma PN-EN ISO/IEC 17025:2017 „Ogólne wymagania dotyczące kompetencji laboratoriów badawczych i wzorcujących” jest jednym z dokumentów, na podstawie którego laboratoria badawcze i wzorcujące mogą uzyskać potwierdzenie swojej bezstronności oraz tym samym zaufanie potencjalnych klientów. Jest to szczególnie istotnie w aspekcie problematyki zrównoważonego rozwoju, w tym ochrony środowiska. Polski Komitet...
Data dostępności:
- Dostępność zasobów wody słodkiej wysokiej jakości stale zmniejsza się. Na taki stan rzeczy wpływa wiele czynników. Do najważniejszych należą: zmiany klimatyczne, obniżanie i wyczerpywanie się poziomów wodonośnych, wzrost liczby ludności, zanieczyszczenia wód powierzchniowych i gruntowych, wzrastająca produkcja przemysłowa oraz intensywnie prowadzone rolnictwo [Majsztrik i in. 2017]. Pogłębiający się...
Data dostępności:
- Spożywanie pokarmów jest jedną z podstawowych codziennych czynności w ży-ciu człowieka. Coraz częściej jednak różne składniki pokarmowe, na ogół tolerowane przez większość społeczeństwa, u niektórych osób wywołują reakcje niepożądane, czego skrajnym skutkiem może być nawet zagrożenie życia. Nadwrażliwość pokar-mowa stanowi coraz większy problem zarówno zdrowotny, jak i publiczny ze względu na wzrost...
Data dostępności:
- Owoce stanowią nieodzowny element ludzkiej diety. Mogą być spożywane przy każdym posiłku, dostarczając niezbędnych dla naszego organizmu węglowodanów, witamin, błonnika, makro- i mikroelementów. Wspomagają odkwaszanie i odtruwanie organizmu, dzięki czemu zapobiegają wielu chorobom. Podstawowe owoce ziarnkowe i pestkowe dostępne w Polsce to: jabłka, gruszki, śliwki, czereśnie i wiśnie, brzoskwinie i...
Data dostępności:
- Konkurencyjność jest zagadnieniem o skomplikowanym charakterze, a jego złożoność uwidacznia się jeszcze mocniej wobec współczesnych wyzwań związanych z procesami globalizacji światowej gospodarki. Niejednoznaczność definiowania oraz pomiaru konkurencyjności dotyczy także rolnictwa. Lukę poznawczą można zidentyfikować zwłaszcza w odniesieniu do badań regionalnej konkurencyjności rolnictwa. Celem pracy...
Data dostępności:
- Współczesne rasy świń są poddawane intensywnej selekcji w kierunku przyspieszonego przyrostu tkanki mięśniowej. Wzmożona synteza białek mięśniowych może doprowadzać do zmian fizjologicznych, które mają negatywne następstwa dla cech jakościowych mięsa. Warto zwrócić uwagę na fakt, iż nowe trendy rynkowe oraz cele strategiczne, choć obserwowane z różnym nasileniem w Europie i na świecie, stawiają sektorowi...
Data dostępności:
- Różnorodność gatunkowa mięty, a także stosunkowo łatwa zdolność krzyżowania w obrębie gatunku, przyczyniły się do powstania wielu jej odmian botanicznych, regionalnych i uprawnych. W Polsce i w wielu regionach świata najbardziej popularna w uprawie jest mięta pieprzowa oraz jej odmiany. W większości krajów mięta pieprzowa stała się składnikiem lokalnej kuchni, wypierając częściowo rodzime gatunki. Zmienność...
Data dostępności:
- Rozbieżności między wykonywaną różnymi metodami oceną wielkości ciała hodowlanych lisów pospolitych a rozmiarem uzyskanej skóry, a także między barwą zwierzęcia i skóry, skłoniły autora do podjęcia próby znalezienia metody określenia wielkości i ubarwienia ciała na podstawie pomiarów przyżyciowych opartych na cyfrowej analizie obrazu. Badania te miały na celu określenie współzależności oraz stopnia...
Data dostępności:
- Powierzchnia uprawy owsa w Polsce wynosi ok. 500 tys. ha, co stanowi 6,7% ogólnych zasiewów zbóż w naszym kraju i 10% produkcji światowej. Plon ziarna tego zboża z jednego hektara wzrósł od 2000 do 2016 roku z 18,9 dt do 28,5 dt [www.instytutrolny.pl]. Hodowla przyczynia się do podniesienia plonu owsa poprzez podwyższenie genetycznego potencjału produktywności odmian i zmniejszenie wpływu cech utrudniających...
Data dostępności:
- Wpływ warunków suszenia czosnku na kinetykę i energochłonność procesu oraz właściwości suszu – ebookSurowce roślinne są bogatym źródłem wielu cennych substancji odżyw-czych, do których należą: witaminy, błonnik pokarmowy, związki przeciwutleniające oraz substancje aktywne przyczyniające się do poprawy kondycji układu sercowo-naczyniowego i wspomagania pracy innych narządów wewnętrznych. Ograniczona trwałość surowców roślinnych warunkuje konieczność ich przetwarzania i zagospodarowania. Jedną z głównych...
Data dostępności:
- W ostatnich latach przemysł żywnościowy dynamicznie się rozwija i dostosowuje do wy-magań i potrzeb coraz bardziej świadomego konsumenta. Oferuje nowe formy produktów żywnościowych jak żywność gotową do spożycia, wygodną czy funkcjonalną. Ogromna presja handlu i niebywała konkurencyjność zmuszają producentów do obniżania kosztów wytwa-rzania przy utrzymaniu atrakcyjności konsumenckiej wyrobu. Rynek...
Data dostępności:
Filtruj wyniki wyszukiwania
Filtruj po formacie
Filtruj po cenie